Proteini nisu za zene?

Da sam morala pisati na ovu temu prije 7 godina, sigurno bih ovaj naslov napisala kao tvrdnju. Sreća je pa ne pišem baš o svim svojim stavovima jer znam da nekada mogu biti i pogrešni, baš kao što je bilo u ovom slučaju. I ja sam imala uvjerenje da svi praškovi koji se mogu kupiti po fitness shopovima od nas žena stvore mišićavu grdosiju kojoj bi i mahalski Hulk pozavidio. Vjerovala sam čak i da dizanje bilo kakvih tegova, koji nisu isključivo roze boje, pretvorit će moje ruke u ruke drvosječe, a čučnjevi s tegovima od nogu će mi stvoriti balvane. Što se tiče sprava, po mojim uvjerenjima, ženske su bile isključivo cardio sprave.

I tako sam ja mlatila praznu slamu po teretani mjesecima bez pomaka. Znam mnoge djevojke koje su trenirale godinama kao ja i nisu uspijevale postići svoje ciljeve. Kada sam već postala frustrirana zbog neuspjeha, počela sam malo istraživati po internetu o fitnessu. Tada sam prvi put primijetila razlike između zloglasnih steroida i suplemenata i shvatila da to nije isto.

Prvi suplement koji sam se usudila probati bio je whey protein i argument ZA koji je pobijedio, bio je taj da whey protein smanjuje apetit (a Bog zna koliko mi je to bilo i ostalo potrebno). Ja vam neću ovdje pisati o benefitima koje whey protein donosi i tu bih vas ohrabrila da same istražite internet u potrazi za informacijama kao što sam ja.

Ja ću vam ispričati svoje iskustvo. Kada sam počela s korištenjem whey-a, tada ništa nisam znala o makrosima iz hrane  i nisam ni bila svjesna koliko sam svoje mišiće i tijelo mučila treninzima jer nisam unosila potrebne nutrijente. Počela sam ih piti svakodnevno i to rado jer su mi bili preukusna zamjena za slatkiše. Vaga je i dalje pokazivala istu kilažu, a ja sam primijetila da imam mnogo više energije na treningu. Čak sam počela na treninge ići RADO što je pravo čudo za jednu ljenčugu kao što sam ja. I dalje te promjene nisam baš povezivala s upotrebom wheya sve dok se, samo tri sedmice od početka upotrebe, nije desilo nešto smiješno.
Sestra i ja smo bile u šetnji po gradskom parku i u jednom trenutku je zaostala par koraka iza mene i povikala mi “Glupačo!”. Zastanem i začuđeno je pitam šta joj je, a ona mene optuži da sam kupila silikonske gaće kod Kineza. E tada sam shvatila da napokon radim nešto kako treba! Bio joj je potreban jedan dodir da se razuvjeri da nisu silikonske gaće, i nijedan više argument joj nije bio potreban da i ona krene s treningom i wheyom ODMAH. Mogu misliti samo kako smo izgledale taj dan penzionerima na klupicama dok mi je opipavala dupe kao da je čudo…

Korištenjem whey proteina moja snaga se povećala pa samim tim sam povećala i težine s kojima radim vježbe. Prvi strah koji sam pobijedila je taj da ću postati pretjerano mišićava. Kamo sreće da je to tako lako! Da je tako lako stvoriti mišić, pripreme za takmičenja u body buildingu ne bi trajale godinama!

Kada tako brzo primijetiš rezultate, nemaš više problema za motivacijom i voljom za treninzima. Moj sljedeći korak je bio da sam kontaktirala trenera koji mi je napravio plan i program prehrane i treninga i tada sam se prvi put srela s pojmovima makrosa i prestala sam se plašiti hrane. U tom periodu sam jela kao nikad u životu, a gubila centimetre. I prestala sam stajati na vagu svaki dan. Kada treniram, mjerim se krojačkim metrom jednom u dvije sedmice i jedini progres koji pratim je taj.
Više nisam opsjednuta cifrom na vagi.
Prije sam padala u nesvijest od iscrpljivanja s ciljem da kilažu držim ispod neke, u glavi zamišljene, idealne cifre. Sada jedina cifra koja me zanima je što veća kilaža na deadliftu. Nije šminkerska instagramska vježba ali je jedina koju ne smiješ preskočiti.

Proteini koje ja koristim trenutno su Proteini.si 100% natural whey protein u okusima vanilija i čokolada i USN blue lab 100%whey protein u okusu jagoda. Kada ih dugotrajno koristim, volim uzeti više okusa u manjim količinama kako mi ne bi neki okus dosadio. Tako zadovoljavam i hedonistu u sebi!

U sljedećem tekstu Vam Lejla Šečić (bikini fitness takmičarka) i ja razbijamo predrasude o Kreatinu i da li ga smiju koristiti žene.

Ako ne želiš da propustiš taj tekst, pretplati se na  moju e-mail listu i obavijest o sljedećem tekstu dobiješ prva. Obećavam!

Ovo bi Vam se isto moglo svidjeti

4 komentara

  1. Bravo za tekst, kratko upoznavanje sa tvojim pocetkom. Nastavi tako! Predlazem da pises bas o rezultatima, u brojkama krojackog metra, vremenu provedenom na treningu, ciljevima i sl
    Ujedno, blog na temu studija, sta tacno iz IT oblasti zelis da radis, kako napreduju studije, verujem da bi tom temom i savetima napravila bum i kod mladje generacije posebno onih koji ne znaju sta bi studirali ili se dvoume jer nisu upoznati dovoljno sa IT svetom.

    1. Ovo je naravno tek početak te teme i bit će podkategorija koja ce se baviti temom fitnessa iz ugla obične žene. Savjeti stručnjaka i body bildera, iako su ispravni, nekada znaju biti previše zastrašujući i strani (znam po sebi). Što se tiće IT Akademije, odlučila sam i o tome da pišem i da sa svojim pratiocima dijelim djeliće znanja koje usvajam. Možda se neko zainteresuje i svoju buduću karijeru pokuša baš u IT sektoru.

Komentariši